. Ma Béla napja van.
400 ezren kapnak levelet a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól
2014-08-28 09:30:47
400 ezren kapnak levelet a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól

400 ezren kapnak levelet a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól

Megkezdődött az 1955 és 1959 között születettek nyugdíjjogosultsági adatainak egyeztetése. Augusztus 25. és december 31. között az Országos  Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) köteles minden érintettet értesíteni, hogy megindult az eljárás melyben tájékoztatástadnak  a nyugdíjbiztosító központi elektronikus rendszerében tárolt szolgálati időkről és kereseti adatokról.

 

Az első tíz olvasót könyvajándékkal lepjük meg, aki ilyen levél megérkezéséről tájékoztatja szerkesztőségünket!

 

Ahogyan korábbi cikkünkben leírtuk, a nyomon követhető  járulékbefizetési rendszer segítségével az érintettek nem a nyugdíj igénylésekor fognak szembesülni azzal, hogy milyen befizetésük volt a nyugdíjbiztosítás számára, hanem már a tényleges teljesítéskor.

 

Az ONYF –nek az eljárás megindításakor tájékoztatni kell az érintett személyt az eljárás menetéről, és részletes kimutatást küldeni a nyilvántartott biztosításban töltött időszakairól, egyéb nyugdíjjárulék-fizetéssel fedezett szolgálati időkről, nők esetén jogosultsági időkről, korkedvezményre jogosító időkről, a foglalkoztatók adatairól és az 1987. december 31-ét követő nyugdíjjárulék köteles keresetekről valamint a levont nyugdíjjárulékokról és azokról az időszakokról, amelyekre nem történt járulékfizetés.

 

A részletes kimutatásban a következő adatok szerepelnek majd:

  • - a biztosításban töltött időszakok és az egyéb szolgálati idők
  • - nők esetén a nők kedvezményes nyugdíjához figyelembe vehető jogosultsági idők
  • - a foglalkoztatók adatai
  • - az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozó nyugdíjjárulék-köteles kereset, jövedelem
  • - az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozóan a foglalkoztató által levont, befizetett nyugdíjjárulék
  • - azok a szolgálati időnek minősülő időszakok, amelyek után nem történt TB járulékfizetés, illetve nyugdíjjárulék fizetés.

 

Ha az adatok teljes körűek, vagy további adatok igazolását az  időszakok figyelembevételét az ügyfél nem kívánja kezdeményezni, az ügyfél jelzése alapján illetve annak hiányában, 90 nap elteltével a kimutatásban szereplő adatok alapján elismerhető szolgálati és kedvezményre jogosító időről határozat kerül kiállításra, majd egyeztetett adatként kerül nyilvántartásra.

 

A biztosított a kimutatás kézhezvételét követő 90 napon belül az abban nem szereplő vagy tévesen feltüntetett adatokat jelezheti a nyugdíjbiztosítási szervnek, a helyes adatokat igazoló, alátámasztó dokumentumok megküldésével. Ekkor nyílik lehetőség egyéb, szolgálati időnek minősülő időszakok elismerését kezdeményezni, például a korkedvezményre jogosító munkakörben végzett munka időtartamát megállapíttatni. (figyelembe nem vett felsőfokú tanulmányok ideje, vagy sorkatonai idő)

 

Ha az ügyfél be tudja küldeni a hiányzó dokumentumokat, az meggyorsítja a hivatali eljárást, de ha nem tudja benyújtani, elég, ha jelzi az eltérést és akkor a hivatal keresi meg az adatszolgáltatókat és beszerzi a hiányzó adatokat.

 

A csatolt adatok, dokumentumok alapján, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv bizonyítási eljárást folytat le, amelynek keretében megkísérli felkutatni a szükséges iratokat, megkeresheti a volt foglalkoztatót, az adóhatóságot, egyéb szervet. A nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv a tényállás tisztázását követően határozattal dönt a biztosított elismerhető szolgálati idejéről és a nyugdíj megállapításánál figyelembe vehető egyéb tényekről. A beszerzett új adatokról értesítik az ügyfelet. amelyek a továbbiakban egyeztetett adatként kerülnek nyilvántartásra. A határozat ellen az általános szabályok szerint biztosított a jogorvoslat lehetősége.

 

Eddig is lehetőség volt arra, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése előtt a jogosultak megismerjék a róluk nyilvántartott adatokat, de ezek az eljárások kérelemre indultak, szemben a mostani, hivatalból induló eljárásokkal. A hivatal ezt követően összegyűjti a nyilvántartásában szereplő adatokat és egy újabb levélben tájékoztatja az érintetteket a nyugdíjbiztosító központi elektronikus rendszerében tárolt szolgálati időkről és kereseti adatokról.

 

Az adategyeztetésre lehetőség van elektronikus úton is, a www.magyarorszag.hu oldalon, illetve a www.onyf.hu oldalon, ügyfélkapus azonosítással is. Ennek módjáról a tájékoztató tartalmaz részletes információkat. Az eljárás bármely szakaszában vissza lehet térni a papíralapú ügyintézésre.

 

Ha nincs észrevétel (vagyis elfogadja az ügyfél az ONYEF adatokat), akkor EZT a nyilatkozatot kell benyújtani, ha  van észrevétel, akkor EZT. Az ONYEF döntés ellen EZEN az űrlapon jogorvoslatot kérni.

 

Várjuk olvasóink jelentkezését az impresszumban található elérhetőségeken. Az első tíz olvasót, aki ilyen egyeztető levél megérkezéséről tájékoztatja szerkesztőségünket könyvajándékkal lepjük meg!

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>