. Ma Andrea napja van.
20 éves a természetvédelmi törvény
2016-10-22 03:29:18
20 éves a természetvédelmi törvény

20 éves a természetvédelmi törvény

Időtálló, a természetvédelem korszerű felfogásával összhangban álló, a nemzet közös természeti örökségének megóvására kiemelt hangsúlyt helyező Alaptörvény célkitűzéseivel is harmonizáló természetvédelmi törvény született ezelőtt két évtizeddel – állapították meg az ombudsmani hivatalban rendezett jubileumi műhelybeszélgetés résztvevői.

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény elfogadásának huszadik évfordulója alkalmából dr. Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója meghívta a törvény kidolgozóit, valamint minisztériumi és nemzeti parki szakembereket, az Alkotmánybíróság és a Kúria képviselőit, kutatókat, jogalkalmazókat és civil szervezetek képviselőit, hogy elevenítsék fel a jogszabályalkotás folyamatát, elemezzék a törvény végrehajtásának tapasztalatait és továbbfejlesztésének lehetséges irányait.


A törvény a tudományos szféra, a természetvédelmi és jogász szakma, a szakpolitikusok, valamint a civil társadalom közös alkotásaként, sokoldalú, alapos előkészítés eredményeként jött létre, s ennek is köszönhetően az Országgyűlés ellenszavazat nélkül fogadta el. Egyik legnagyobb erénye, hogy nem csupán a védetté nyilvánított területek, hanem a természet egészének oltalmazását tűzi ki célul.


A törvény megköveteli a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodást, hogy azok megújuló és önfenntartó képességüket megőrizve a jövő nemzedékek számára is fennmaradjanak.


A természet védelme az egész társadalom - benne a gazdasági szféra - feladata, szem előtt tartva azt az elvet, hogy érdekütközés esetén elsődleges a természetvédelmi érdek. Az elmúlt két évtizedben a törvényre alapozva számos új jogintézmény született, miközben a törvény - hazánk uniós taggá válásával is összefüggésben - számos pontján módosult, kiegészült, többnyire megőrizve eredeti szellemiségét.


A műhelybeszélgetés résztvevői felhívták a figyelmet arra is, hogy az elért eredmények és a törvény egységének megőrzése mellett milyen változtatásokra volna szükség. Ilyen lehet az élőhelyek, a társulások konkrétabb jogi védelme, a nemzedékről nemzedékre hagyományozott ökológiai tudás felhasználása, az özönfajok terjedése elleni határozottabb fellépés vagy a klímaváltozás hatásainak figyelembevétele.


A jogalkalmazás tapasztalatai alapján egyes területeken nagyobb rugalmasságra, másutt éppen szigorításokra lenne szükség.


A beszélgetésen elhangzottak alátámasztották a jövő nemzedékek szószólójának álláspontját, hogy a természetvédelem kellően erős szabályozása és intézményrendszerének hatékony működése az egyik sarokköve annak, hogy az állam az Alaptörvényben előírt kötelezettségeivel összhangban képes legyen megőrizni a nemzet közös természeti örökségét a jövő nemzedékek számára.


Ehhez olyan szervezetrendszerre van szükség, amelyben a konkrét döntéseket természetvédelmi szakemberek hozzák, kellő helyismerettel, a helyi közösségekkel együttműködve. Mindennek alapja a természet tisztelete és az a hozzáállás, hogy a természetet nem valaki ellen, hanem a közösséggel összefogva, együtt kell megvédeni.


A törvény elfogadásának évfordulójához kapcsolódva nyílt meg az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában Suhayda-Bánszki Judit lenyűgöző természetfotóiból készült kiállítás.


OS

Fotó: Greenfo

További híreink
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>